Koude vloer

Koude vloeren

Een vochtige kruipruimte heeft een grote invloed: Vocht uit de grond verdampt en wordt opgenomen in de lucht in de kruipruimte.

De lucht stijgt op en komt in contact met de onderkant van de begane grondvloer. Op dat moment condenseert het vocht tegen de vloer.

Het resultaat is een (on)zichtbare vochtige, natte vloer, waardoor de vloer bovengronds kouder is, en er een minder comfortabel gevoel ontstaat.

Om dit enigszins te compenseren dient de verwarming hoger te worden gezet wat een verhoging van de energiekosten ten gevolge heeft.

Condens is een duidelijk teken van een hoge luchtvochtigheid in de wonen, veelal in combinatie met slechte ventilatie en koude vlakken.

GRATIS & VRIJBLIJVEND OFFERTE AANVRAGEN MET SUBSIDIE

Hoe komt het dat de vloer koud aanvoelt ?

Mensen vragen zich wel eens af hoe het kan dat men toch koude voeten heeft, ook al staat de verwarming te loeien.

Dit heeft te maken met de verschillende temperatuurbronnen in een kamer.

De luchttemperatuur kan bijvoorbeeld 23 graden zijn, maar de vloer slechts 16 graden, een ruit 8 graden en een niet-geïsoleerde muur bijvoorbeeld 15 graden.

Hoe dichter men bij een dergelijk vlak komt, hoe ‘onbehaaglijker’dat zal aanvoelen.

Een warme vloer zorgt voor een algeheel gevoel van comfort. Drowa verhoogt de vloertemparatuur met 4 graden Celsius.

Temperatuur en behaaglijkheid

De temperatuur in een woning beperkt zich niet alleen tot de temperatuur van de lucht om ons heen, maar ook de temperatuur van allerlei aanrakingsvlakken, zoals ramen, vloeren, deuren, muren etc.

Deze elementen kunnen stukken kouder of warmer zijn dan de omgevingstemperatuur. Een enkel glas raam kan in de winter zelfs tot nul graden dalen. Indien iemand zich vlak bij dat raam bevindt dan zal men de koude voelen. Staat men er ver vandaan, dan heeft men er geen last meer van.

Ook een vloer die koud aanvoelt aan de voeten zal een gevoel van onbehaaglijkheid met zich meenemen, ondanks dat er bijvoorbeeld een omgevingstemperatuur van 20 graden Celsius is. (Drowa Chips verhoogt de temperatuur van de begane grond vloer met maar liefst 4 graden Celsius).

Koudestraling van zowel de koude vloer als koude muren en ramen zorgen voor een algeheel oncomfortabel gevoel.

Behaaglijkheidstemperatuur

De zogenaamde behaaglijkheidstemperatuur is een gemiddelde temperatuur van de luchttemperatuur en de temperatuur van de vlakken om ons heen.

Niet- of slecht geïsoleerde muren, vloeren of ruiten zorgen voor een lagere temperatuur die weer gecompenseerd moet worden door een hogere luchttemperatuur.

Dat veroorzaakt weer hogere energiekosten.

Ondanks de compensatie door het omhoogdraaien van de verwarming zal het evenwel niet prettig zijn om in de buurt te verblijven van koudere vlakken zoals een koud raam of een koude vloer (koudestraling).

Om koude en vochtige vloeren en muren te compenseren moet er extra gestookt worden, wat voor extra kosten zorgt.bodem.

Vochtigheid en behaaglijkheid

Er bestaan 2 soorten vochtigheid: absolute vochtigheid en relatieve vochtigheid.

Deze laatste bepaalt of een mens zich ergens behaaglijk voelt of niet. Tussen de 35 % en 75 % relatieve vochtigheid is geen probleem voor een mens. Indien het echter bijvoorbeeld winter is dan kan die relatieve vochtigheidsgraad dalen tot onder de 35 % waardoor mensen een uitgedroogd gevoel krijgen, ofwel het wordt onbehaaglijk.

Bij extreme vochtigheid in een woning, bijvoorbeeld omdat men een niet-geïsoleerde kruipruimte heeft met open verbindingen naar de bovengelegen verdiepingen kan het voorkomen dat er een relatieve vochtigheidsgraad van meer dan 80 % wordt bereikt.

Niet alleen is dat slecht voor de woning en de spullen, maar heeft het ook direct effect op de bewoners: men voelt zich onbehaaglijker en zeker Cara-patiënten zullen in een dergelijke situatie veel last ondervinden.

Een hoge luchtvochtigheid zorgt in combinatie met koude oppervlaktes voor beslagen ramen. (condens op de ramen).

Aanvullende informatie over vochtproblemen

Koude vloer

Aangetaste muren

Optrekkend vocht

Vocht in kruipruimte

Schimmel

Ongedierte

GRATIS & VRIJBLIJVEND OFFERTE AANVRAGEN MET SUBSIDIE

Andere relevante websites:

Devochtbestrijder.nl

Dezonnepaneelexpert.nl

Debodemafsluiter.nl

Isolerenspouwmuren.nl