Zelf uw vloer isoleren met Drowa?

Welke methodes zijn er?

Om uw vloer te isoleren heeft u enkele mogelijkheden, te weten:

 

  • bovenkant van de begane grond vloer isoleren (dus bijvoorbeeld onder uw vloerbedekking)
  • onderkant van de begane grond vloer isoleren (dus het ‘plafond’ van de kruipruimte)
  • de bodem van de kruipruimte zelf (met een isolerend middel als Drowa Chips)

De Drowa Chip beschikt over uitstekende specificaties waardoor het bij uitstek geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes.

GRATIS & VRIJBLIJVEND OFFERTE AANVRAGEN MET SUBSIDIE

Bovenkant van de begane grond vloer isoleren

Om de bovenkant van de begane grond te isoleren is het noodzakelijk dat de aanwezige vloerbedekking zoals tapijt, laminaat, tegels, houten vloer etc. eerst verwijderd wordt.

Als eerste dient isolatiemateriaal te worden aangebracht dat voornamelijk een thermische isolatiewerking moet hebben.

Hierbij geldt: hoe dikker de laag, hoe beter het werkt.

Het is echter zelden mogelijk om lagen van bijvoorbeeld 15 tot 30 cm aan te leggen wat het meest effectief zou zijn. Een dergelijke dikte zou een sterke verhoging van de vloer ten gevolge hebben waardoor deuren en kozijn aangepast moeten worden en het plafond wel erg dichtbij komt.

Bij isoleren van de bovenzijde van de begane grond vloer wordt de vloer fors verhoogd vanwege de dikte van het isolatiemateriaal.

Een ander nadeel van deze methodiek is dat het toelaat dat koude en vocht de vloer zelf nog steeds aantasten en dat door zogenaamde koudebruggen de koude en het vocht (bijvoorbeeld via de muren) toch de woning binnenkomen en zelfs een vorm van optrekkend vocht kunnen veroorzaken.

Isoleren van de onderkant van de begane grond vloer

Een veelgebruikte en goede methode van (na) isoleren is het aanbrengen van isolatiepakketten aan de onderkant van de kruipruimte.

Hierbij wordt verschil gemaakt tussen houten vloeren en betonnen vloeren.

Tussen de steunbalken van de houten vloer kan vochtbestendige isolatiewol worden aangebracht die weer afgedekt wordt door Polystyreenplaten.

Het lastige van vloerisolatie is de beperkte werkruimte en het feit dat u continu boven uw hoofd moet werken.

Daarnaast dient u heel nauwkeurig te werken, aangezien openingen e.d. het effect van vloerisolatie teniet kunnen doen vanwege het vochttransport via niet-geïsoleerde delen.

 

Isolatie aan de onderzijde van de begane grond wil na enkele jaren nogal eens loslaten waardoor de werking verdwijnt.

Bij een betonnen vloer moet u na-isoleren door bijvoorbeeld het aanbrengen van een twee-componenten PUR-schuim (let op! twee componenten is heel slecht voor de gezondheid).

Een standaardmethode is echter het aanbrengen van plakpennen waarna u polystyreenpakketten kunt aanbrengen middels verlijming. Het nadeel van deze methode is dat u wel de vloer isoleert, maar dat de kruipruimte zelf nog steeds vochtig zal blijven en leidingwerk .e.d. aangetast kan worden en ongedierte en schimmel zullen blijven voortbestaan.

Bij het werken in een kruipruimte moet u voldoende beschikking hebben over licht en ruimte en een zo gemakkelijk mogelijke houding aannemen.

 

Zelf uw kruipruimte met Drowa isoleren

Binnen enkele uren kunt u zelf uw gehele kruipruimte geïsoleerd hebben met Drowa Chips door eenvoudig over de gehele oppervlakte van de kruipruimte een laag van 30 à 35 cm Thermische Chips aan te brengen (hoe dikker de laag, hoe groter het effect).

De Chips worden aangeleverd in zakken van 500 liter die u open kunt snijden (in of buiten de kruipruimte) en zelf handmatig kunt verdelen.

De eigenschappen van de Chips zijn dusdanig dat ze zich eigenlijk al netjes verdelen over de ruimte. Grote bulten aan de ene kant en lege plekken aan de andere kant zult u niet snel zien.

U hoeft dan ook geen vakman te zijn om deze Chips aan te brengen, zolang u maar zorgt dat de gehele bodem van de kruipruimte wordt bedekt (zie hierna Tip 1) en er gemiddeld minimaal 30 cm ligt (eenvoudig met een duimstok te meten). U kunt ook gemakkelijk door de Chips heen ‘waden’.

 

Een gelijkmatige laag over de gehele bodem van de kruipruimte is noodzakelijk voor een goede werking.

Veelgestelde vragen + antwoorden over Drowa Chips

Drowa & Vloerverwarming

Drowa als geluidsisolatie

Zelf vloer isoleren

Tips houten vloer isolatie

Verschil schelpen & Drowa

Energielabel & Drowachips

Kosten Drowachips

Goedkoop = duurkoop

Informatie kruipruimte

GRATIS & VRIJBLIJVEND OFFERTE AANVRAGEN MET SUBSIDIE

Andere relevante websites:

Devochtbestrijder.nl

Dezonnepaneelexpert.nl

Debodemafsluiter.nl

Isolerenspouwmuren.nl